Μαθαίνεται το Ζεϊμπέκικο?

Όπως όλοι οι χοροί, είτε Διεθνείς, είτε Ελληνικοί έτσι και ο Ζεϊμπέκικος χορός έχει μουσική. Αυτή η μουσική λοιπόν έχει ρυθμό (9/8). Πάνω σε αυτόν τον ρυθμό λοιπόν αυτοσχεδιάζουμε (κουνάμε τα πόδια μας ή το σώμα μας). Πέρα από τον αυτοσχεδιασμό όμως, υπάρχουν κάποια βασικά βήματα και συγκεκριμένη στάση σώματος που πρέπει αυστηρά να κρατάμε την ώρα που χορεύουμε. Ο Ζεϊμπέκικος¨ χορός είναι χορός του πόνου, της προσωπικής έκφρασης. Όλα τα παραπάνω στοιχεία διδάσκονται: Ρυθμός, Στάση σώματος, Βασικά βήματα. Όταν λοιπόν κάποιος αποκτήσει τα παραπάνω είναι έτοιμος να προσθέσει το ύφος του, την ψυχή του και την δική του δυναμική ώστε το αποτέλεσμα αντάξιο αυτού του πολύ ιδιαίτερου χορού. Παρακάτω μορείτε να μάθετε όσα χρειάζεται να ξέρετε για αυτόν τον ιδιαίτερο χορό.
Εισαγωγή στο Ζεϊμπέκικο

Μάθημα 2

Γιατί να μάθω Ζεϊμπέκικο?

Γιατί σίγουρα θα αλλάξει την ζωή σας, γιατί σίγουρα θα σας γεμίσει αυτοπεποίθηση στο να σηκωθείτε να χορέψετε σωστά σε ένα άκουσμα του Ζεϊμπέκικου που για τους δικούς σας λόγους σας αγγίζει την ψυχή και την καρδιά και γιατί μέχρι τωρα αισθανόσασταν άβολα στο να το κάνετε. Γιατί νομίζατε ότι το Ζεϊμπέκικο είναι δύσκολο να τοο μάθετε ή ότι δδεν μαθαίνεται. Το Ζεϊμπέκικο πρωτοστατεί παντού, σε ταβέρνες, ρεμπετάδικα, γάμους, εκδηλώσεις, μεγάλες πίστες. Αγγίζει τις καρδιές μας και αποτελεί πολιτιστική μας κληρονομιά.

 

Ο Ζεϊμπέκικος είναι αντρικός χορός?

Καπότε το Ζεϊμπέκικο ήταν αντρικός και μόνο χορός. Αν αντρέξουμε όμως στην αρχαιότητα θα δούμε ότι πρωτοχορεύτηκε από γυναίκες. Στην σύγχρονη κοινωνία βεβαίως και οι γυναίκες χορεύουν το Ζεϊμπέκικο σεβόμενες πάντα την ιστορία και όλα όσα προαναφέρθηκαν.

 

Πως να επιλέξω σχολή ή δάσκαλο για να μάθω Ζεϊμπέκικο?

Η απάντηση πολύ απλή. Η τεχνολογία πλέον μας δίνει την δυνατότητα να δούμε, να συγκρίνουμε και να επιλέξουμε αυτόν (δάσκαλο) και αυτην (σχολή) που ταιριάζει στον χαρακτήρα μας και αυτό που ζητάμε.
link1 link2 link3 link4